Methode

RT Praktijk Wie Wat Wijzer is gericht op ontwikkeling van kinderen, tieners en volwassenen. Niet iedereen ontwikkelt zich vanzelf en uit zichzelf. Niet elke leerkracht heeft de kennis, ervaring en tijd om daar op in te spelen. Ondersteuning door een specialist en een periode remedial teaching en coaching is soms nodig om een stap verder te komen. Wie Wat Wijzer helpt daarbij.

Kinderen
Kinderen moeten ontzettend veel leren. Op de basisschool gaat alles in een hoog tempo. Verreweg de meeste kinderen hebben genoeg aan de klassikale instructie bij lezen, rekenen, spellen, schrijven. Enkelen hebben behoefte aan individuele uitleg en extra oefening die hen verder helpt bij deze vakken. Het is belangrijk om te weten dat de emotionele ontwikkeling altijd een rol speelt bij leren. Het is fijn om ergens goed in te zijn. Het is vervelend om iets niet te kunnen. Om angstig te zijn voor de taken op school. Een hoofd vol zorgen hebben omdat er pesters in de groep zitten. Deze nare gevoelens kunnen jaren door gaan. Elk kind heeft behoefte zich competent te voelen en zelfvertrouwen te hebben. Wát als het je kind daaraan nog ontbreekt? Dan kan een periode remedial teaching met dramawerkvormen een oplossing zijn. Spelen en uitbeelden helpen kinderen aan nieuwe manieren van doen en omgaan met anderen. Om steviger in hun schoenen te staan.

Tieners
De overgang van groep 8 naar het vervolgonderwijs is groot. Tieners hebben moeite met plannen van hun taken. Dit uit zich vaak pas aan het einde van de brugklas en het begin van de tweede klas. Cijfers gaan omlaag. Hoe komt dat? Is de leerstof te moeilijk? Teveel huiswerk? Leren leren en organiseren is bij alle vakken en taken nodig. Hiervan bewust worden en oefenen met een remedial teacher kan het verschil maken.

Volwassenen
Ontwikkeling stopt niet bij het bereiken van de volwassenheid. In ieder mensenleven komen situaties en dilemma’s voor die iemand niet in z’n eentje kan overzien of oplossen. Vaak helpt een gesprek met een bekende. Het kan prettig zijn om een gesprek met een buitenstaander te hebben. Wie Wat Wijzer coacht oplossingsgericht met verhalen, psychodrama en voice dialogue. Deze manier van werken is actief en reflectief. Wat als… en stel dat… zijn de vragen die je helpen om je dilemma van verschillende kanten te bekijken. Als aanvulling bij gesprekken geeft dit verrassende inzichten in de persoonlijke ontwikkeling.